Alle historiene

Hils på Yohannes og Lwam

Esmara i Eritrea Nygård i Sverige

Hils på Yohannes og Lwam

Esmara i Eritrea Nygård i Sverige

A lucky baby

– Forundring er det fineste som finnes. Å oppdage verden, litt etter litt etter litt. Jeg gleder meg til han finner noe, et eple eller pinne eller hva som helst, og blir fra seg av glede og sier «ååååå!». Jeg gleder meg til hver eneste gang han ser noe nytt.

– Jeg gleder meg til å se alt det jeg savner med å være liten.

Som protestantisk kristne ble Lwam og Yohannes forfulgt i Eritrea. Det begynte da de var barn og ikke fikk gå på skole. En dag satset de livet og forlot alt. Nå sitter de utenfor et laftet stabbur og venter på et nytt liv – på en baby som fødes inn i en verden de knapt kjenner selv.

Terminen er i morgen.

– Dette barnet vil få alt et barn behøver, men som mange mangler – og som vi manglet da vi var små: Ro og fred og trygghet og skolegang. Its a lucky baby!

– Hvis han griper mulighetene kan han bli hva han vil. Kanskje han blir doktor eller prest, slik at han kan redde andre fra sykdom og død.

Det er flere som venter, for på Nygård asylmottak har det vært en aldri så liten babyboom.

– Vi skal hjelpe ham på vei. Vi skal lære ham om Gud og om rett og galt. Vi skal gi ham kjærlighet og nærhet og lære ham å være varm og ærlig. Men om noen år må vi slippe ham. Da kan vi bare håpe at han tar de rette valgene.

– Han må selv lære at blir straffet dersom han gjør noe galt, enten av Gud eller politiet.
– Han må selv velge å følge bibelen og hjelpe andre, slik som Jesus.
– Han må selv velge å leke og være forundret hele livet.

Yohannes stryker hånden over den store, runde magen.

– Du ser så langt frem, sir Lwam og legger hånden sin på hans.

– Jeg gleder meg til å holde ham og se inn i øynene hans og føle de små hendene hans.

– Jeg gleder meg til de første øyeblikkene.