Alle historiene

Hils på Emran (10) og Shabnam (11)

Afghanistan Stord

Hils på Emran (10) og Shabnam (11)

Afghanistan Stord

«Ikke lek med dem!»

– De andre barna sa: «Se på gulingene, dem leker vi ikke med. Hold dere unna oss!»

Emran og Shabnam er bror og søster. Og gule i huden. Og blå rundt de blodskutte øynene. Sykdommen ble oppdaget bare dager etter fødselen. Siden har den fulgt dem, gjennom barndommen og gjennom Europa og helt til Heiane mottak på Stord.

– Det var dumt at ingen ville leke med oss i Afghanistan. Da var det fint at vi var to, for da kunne vi leke likevel, med hverandre.

Det er ikke lenge siden mamma tok med seg Emran og Shabnam fra Herat i Afghanistan til Europa. Pappa ble igjen med småsøsknene. De hadde ikke råd til å reise alle sammen.

Og mens Emran drømmer om å bli fotballspiller for Real Madrid, slik som Martin Ødegaard, drømmer Shabnam om at de snart kommer etter.

– Jeg drømmer om å bli lege slik at jeg kan gjøre sånn at andre barn ikke blir like syke som oss. Men jeg drømmer aller mest om at vi skal være sammen alle sammen, slik som før, bare at vi er her og ikke hjemme. Jeg vet ikke om vi kan bli friske her i Norge heller, men nå får vi medisiner og sånt. Også har ingen mobbet oss fordi vi er gule og har sånne øyne som vi har.